"Kurset har lært mig at udfordre vores lærlinge"

”Leder” er ikke en titel, der bliver brugt i det daglige hos Gartneriet Pedersen. Her hjalp Den Grønne Konsulenttjenestes ledelses akademikursus til at skabe mere struktur og mere fokus på kommunikation på arbejdspladsen.

31/5/2024

”Leder” er ikke en titel, der bliver brugt i det daglige hos Gartneriet Pedersen. Her hjalp Den Grønne Konsulenttjenestes ledelses akademikursus til at skabe mere struktur og mere fokus på kommunikation på arbejdspladsen.

Foto: Pernille Bering

For 20 år siden bestod Gartneriet Pedersen kun af seks ansatte. I dag har gartneriet 15 medarbejdere, der står for den daglige drift. Selvom gartneriet er vokset gennem tiden, er der stadig en flad organisationsstruktur. Ledertitlen er ikke noget, der bliver brugt i det daglige, og der er ikke et klart hierarki. Men det betyder ikke, at medarbejderne ikke har brug for kurser i ledelse.

Sidste år kom Majken Kiel Sørensen sammen med to medarbejdere på ledelses akademikurser. Hun er væksthusgartner og mellemleder og fungerer i det daglige som supervisor for gartneriets lærlinge og nye ansatte.

"Det, at vi er vokset gennem årerne, og i dag er et større firma, betyder, at det er særligt vigtigt for os at lære at kommunikere. Vi handler med store supermarkedskæder og har derfor også store ordre, hvor vi er flere mennesker, der skal samarbejde om samme opgave. Her har kurset givet nogle redskaber til at skabe mere struktur i vores arbejdsgange," siger Majken.

Variation i undervisningen er vigtigt

Kurset foregik to sammenhængende dage ad gangen over tre gange. Udover klassisk tavleundervisning bestod undervisningen af samarbejdsøvelser og rollespil. Majken mener, at den variation er vigtig, hvis man som faglært i det grønne erhverv skal have noget ud af kurser og efteruddannelse.

"Det er jo mange år siden, jeg sidst har været på skole. Derfor var det godt, at undervisningen var blandet med oplæg, gruppearbejde og cases. Når man er vant til at arbejde med praktiske ting i hverdagen, er det vigtigt med en underviser, der kan variere opgaverne. Vi havde en rigtig dygtig underviser, som i slutningen af hver undervisningsdag bandt opgaver og teori sammen til en historie i ægte Niels Hausgaard-stil," griner hun.

Indgangsvinkler med eksterne undervisere

I stilleperioderne om vinteren er der tradition for, at medarbejderne får mulighed for at lære noget nyt. Derfor er det ikke uvant for Henning Pedersen, der er indehaver af Gartneriet Pedersen, at sende medarbejderne på kursus. Han har prøvet sig frem med en lang række AMU (arbejdsmarkedsuddannelse) kurser, men oplever kvaliteten som svingende.

"Det har været svært at finde brancheorienterede kurser, der har været kompetencegivende. Jeg oplever tit, at kurserne er forældede og ikke matcher mine medarbejderes niveau. Her synes jeg, at GLS-As akademikurser er på et højere niveau, som kan udfordre de faglærte," siger Henning.

Han ser det som en fordel, at det er eksterne teknologundervisere, der underviser på kurserne.

"Det skaber en særlig dynamik, når der er kompetente mennesker uden for branchen, som kan se på branchen i et andet lys. De er ikke hæmmede af forudindtagede holdninger og doktriner, som kan ligge skjult i erhvervet. De kan skabe andre indgangsvinkler og se muligheder frem for begrænsninger."

Nye værktøjer til at udvikle lærlinge

Majken er ikke i tvivl om, at hun kan bruge lederakademikurset i sin daglige gang med gartneriets lærlinge. Hun oplever at have fået en bedre forståelse for både sig selv og sine kollegaer.

"Det har givet en bedre forståelse af mine kollegaer, og hvorfor de reagerer på en bestemt måde i pressede situationer. Men det har også betydet, at jeg har lært at udnytte mine egne styrker og lært, hvornår jeg har brug for hjælp fra en kollega," siger hun og tilføjer.

"Jeg har fået nogle værktøjer til, hvordan jeg mere tydeligt kan hjælpe de unge med at lære noget nyt. Generationen i dag er ofte meget bevidste om, hvad de gerne vil lære, og hvilke opgaver de vil have. Nogle gange skal man skubbe dem ud i noget nyt, som de ikke selv vidste, de havde brug for at lære. Der har kurset lært mig at udfordre vores lærlinge noget mere," siger Majken.

Kurser på akademiniveau
Kompetencefondene tilbyder fire forskellige kurser på akademiniveau;

  • Organisation og arbejdspsykolog
  • Digital markedsføring
  • Projektledelse
  • Projektstyring

Kurserne er specielt udviklet til det grønne erhverv og sætter teorien i en sammenhæng, der giver mening i hverdagen. Kurserne er gratis for medarbejdere, der er ansat på overenskomst mellem 3F, HK og GLS-A.

Seneste nyheder

Nyheder
Vidste du, at du helt gratis kan hente Google Oversæt til din telefon og med den snakke med folk på deres eget sprog. Arbejder I med flere sprog i din virksomhed, kan det give udfordringer med kommunikationen i hverdagen. Men der findes værktøjer, som nemt kan hjælpe med at oversætte både på skrift og mundtlig.
Kurser
Bliv opdateret eller få ny viden på kurser hos Jordbrugets Uddannelsescenter i vinterperioden. Der kan søges VEU- og kompetencefondsmidler til kurserne.